Monday, November 3, 2008

Nobelfest & Diwali mm



Nu har det gått lite länge mellan posterna igen men det är inte för att det inte händer grejer. Tvärtom. Vi har fullt upp precis hela tiden. Den senaste månaden har följande hänt:

Jag har varit pa blixtvisit i Saigon och Colombo.

Sumit har fortsatt sin eviga jakt efter den perfekta chole Bhaturan. Senaste insatsen gav ganska bra utslag. Flavours of Delhi (Street food buffet) pa Shangran. Visst ser han lycklig ut?


En elefant i vår neighbourhood:


Vi har varit på Nobelfest på ambassaden. Förra året var det ganska trevligt och gemytligt med god mat och kul dans. I år var det runt 1300 gäster och därmed en helt annan typ av fest. Kronprinsessan och Mama Mia gänget var influgna fran Sverige, Cissi hade glasögon, maten var inte superbra. Vi fuskade lite (googlade fran mobilen) på Nobel quizzet men vann ändå inga flygbiljetter. Men det var fint och högtidligt.





Russel Peters var i Delhi och vi var på showen som var ganska rå men riktigt rolig.

Vi har firat Diwali – min första riktiga eftersom jag var i Ranthambore med mina föräldrar förra Diwali och inte riktigt fick feelingen. I år var det ingen fråga om att gå miste om Diwali-stämningen, inte minst för att våra kära hyresvärdar redan en vecka innan hängde mängder med blå- och grönblinkande ljusslingor ner framför dörrarna till terassen så att man fick den där rätta Las Vegas känslan i vardagsrummet. Det var lite red light district över det hela men i alla fall lätt att hitta hem eftersom vårt hus lyste från flera kvarter bort och verkligen signalerade classy och smakfullt. Jag gick omkring hela veckan och nynnade på ”private dancer”. Enough said.

Kvällen innan Diwali åkte vi från tennisklubben till Sarojini Nagar Market för lite last minute shopping. På Sarojini Nagar var det lite galet som vanligt. Inte minst för att hela Delhi verkar vara overrun av små flugor på kvällarna nu när vädret håller på att vända. De är som moln runt alla lampor och begår sedan kollektivt självmord framåt morgonen så att de ligger som mattor runt dörrar och ute på terassen. Cissis driver har i alla fall förklarat varifrån de kommer (Rajasthan?) så det mysteriet är löst!


På Diwali ger man sötsaker och pengar till släkt, vänner och tjänstefolk. Det är lite som julafton. Bikram fick cash och hade redan för några veckor sedan fått en sprillans ny mobiltelefon av Sumit när hans gamla gick sönder. Sony Ericsson är verkligen upper class här men Bikram insisterar på att ha en SE mobil istället för Nokia som alla andra har eftersom han bara har kört svenskar eller för svenska företag de senaste 15 åren. Han känner sig lite som hederssvensk och är jättestolt över sin nya telefon. När han väntar på oss på dagen står alla vakter runt honom i en cirkel på gatan och tittar på när han visar upp alla funktioner och finesser.

På själva Diwali var vi lediga och uppe i gryningen (typ) för avfärd till släkten i East Delhi. Hemma hos Sumits moster och farbror mfl. åt vi sjukt god frukost – tandoorbakade fyllda paranthas med raita, och granatäpple till efterätt. Det var bland det godaste jag har ätit! Jag fick jättemycket presenter av Sumits pappa! Ett par vackra örhängen och nötter och choklad och ett fint inslaget perfekt granatäpple och ett Diwali ljus. Och en silverpeng av hans moster. Stackars Sumit fick bara cash! Men det är tydligen tradition att ge frukt och torkad frukt till kvinnor på Diwali.

Resten av dagen hängde vi på Shangran. Spelade kort och drack lime sodas och smoothies vid poolen och tränade en snabbis. Vi köpte med oss en vegetarian thali att ta hem och tände en massa ljus och dukade upp värsta buffén till Diwalimiddag. Vår första Diwali tillsammans!


Maid Search 2008 är fortfarande in full swing. Bikram agerar rekryterare och kommer springandes med CVn (stora buntar referensbrev från tidigare arbetsgivare som noggrant beskriver personen ifråga, dess familjesituation, religion, mm och vad för sorts jobb de har utfört och vad de kan) titt som tätt och vi har träffat flera kandidater och testat ett par stycken. Personalchefen Sumit rapporter god stämning och hög motivation men oroande hög personalomsättning. I lördags började dock Elsa som känns riktigt bra sahär långt (peppar peppar ta i trä). Hon har ett mycket trevligt sätt, städar otroligt noggrant och kan verkligen laga mat! I förrgår hade hon bakat peanut butter cookies (sjukt goda) och igår fick vi banana bread. Det här kan bli farligt!

Annars har vädret vänt ganska plötsligt i Delhi. Det är ganska svalt på kvällarna och vi stänger ibland av AC:n i vardagsrummet även om den fortfarande behövs på dagen och när vi sover. Och det är rökigt redan från alla små brasor runtom stan. Det är en mycket speciell doft, brinnande kobajs, som jag alltid kommer att förknippa med vinter i New Delhi.

Det är fullt upp helt enkelt. Vi här båda väldigt mycket på jobbet och det är sällan en lugn stund på fritiden. Kul men lite väl jäktigt och vi börjar känna oss lite slitna. Vi är ganska trötta och lite småkrassliga när vi ikväll åker ner mot Jaipur och Rajasthan – mer om det på söndag!

2 comments:

Anonymous said...

Sitter på jobbet och går in och läser om ett liv sååå långt bort ifrån Bajshamra, Stockholm. Man jobbar som en gnu, städar, handlar och lagar mat själv - i ett novembermörker. Man känner sig dum - när man läser och ser hur man faktiskt KAN ha det! Så kul att se bilder på Sumit som Louise berättat så mkt om. Hoppas få träffa er båda snart! Kram Frida
PS. VEMS var badbrallorna, de turkosa.

Mina said...

Badbrallorna m innehall tillhorde en harlig ryss som gick vidare fran staende solande till lite tvivelaktiga yogastallningar pa och runtomkring sin solstol. So gross!

Kom och halsa pa sa ska du fa dig en ordentlig dos av det icke-vardagliga exotiska som far dig att langta hem till Bergshamra!